מהי אספרנטו
ויקיפדיה
עוד על אספרנטו
- Esperanto.net (בעברית) |
- אספרנטו ובעיית התקשורת הבינלאומית(מאמר של עמרי ונדל שהופיע בבחינת בגרות ) |
- פתרון לדוגמה של הבחינה ... |
- ריאיון של עמרי ונדל בגלי צה"ל (2014-06-03)
- הרצאה של עמרי ונדל בבית אבי חי בנושא אספרנטו במסגרת ערב על פרשת נח ומגדל בבל
החלק על אספרנטו מתחיל בנקודת זמן 9:40 בסרט
- לואיזה קרול על אספרנטו כתופעה לשונית,חברתית ותרבותית.
על זמנהוף
- מאמר של איתי דוידסון שנכתב במלאות 100 שנה למותו של זמנהוף
לימוד עצמי
- ספר ויקי ללימוד עצמי קורס מקוצר בעברית תרגום והתאמה עפר ( חבר בפורום אספרנטו- שפה ותרבות בתפוז)
- Lernu! (בעברית) |
- Edukado.net (בעברית)
- טעימה מאספרנטו חוברת לימוד מהוצאת "פשושית"
- וגם באפלקצית duolingo
האגודה לאספרנטו בישראל (אל"י)
האגודה לאספרנטו בישראל (אל"י) היא הארגון של דוברי השפה הבינלאומית אספרנטו (עמותה רשומה), האחראי על כל הפעילות הקשורה לאספרנטו בישראל. האגודה חברה ב-Universala Esperanto-Asocio (UEA), אגודת אספרנטו העולמית, שמושבה ברוטרדם שבהולנד.
האגודה מקיימת פעילות מגוונת: מפגשים מקומיים של דוברי השפה, כנסים ארציים, קורסים ללימוד אספרנטו, הוצאה לאור של ביטאון באספרנטו, הסברה, פעילות של צעירים, עזרה בהרשמה לכנסים בין-לאומיים של דוברי השפה ועוד.
האגודה מפעילה מועדונים/חוגים מקומיים בתל אביב , ירושלים וחיפה. במועדון בתל אביב מתקיימים מפגשים בכל יום ב' בערב והם כוללים הרצאות, דיונים, הקרנת סרטים, חידונים, משחקי חברה, ערבי הומור, ערבים ספרותיים ועוד נושאים רבים ומגוונים. התוכניות מתאימות הן לוותיקים והן למי שלמד את השפה רק לאחרונה; לאורך השנה נערכים שלושה אירועים כלל-ארציים: שני מפגשים בני 3 שעות שנערכים בת"א ביוני ובדצמבר. כינוס בן יומיים וחצי ("סוף שבוע") שנערך כל שנה במקום אחר. משתתפים בו גם אספרנטיסטים מחו"ל. הכינוס כולל פעילות חברתית-תרבותית וטיולים באזור. ניתן לשתף בו גם קרובי משפחה שאינם שולטים באספרנטו.
מעת לעת נערכים קורסים ללימוד אספרנטו, בדרך כלל בתל אביב אך לעתים גם בערים נוספות.
האגודה מוציאה לאור ביטאון חצי-שנתי מרהיב עין, בו מתפרסמות ידיעות על הפעילות, כתבות של דוברי השפה מהארץ ומחו"ל, יצירות ספרות ותמונות.
באמצעות האגודה ניתן לרכוש ספרי קריאה, מילונים ותקליטורים באספרנטו שיוצאים לאור בחו"ל. ניתן גם לרכוש תקליטורים של שירים עבריים שמתורגמים לאספרנטו ומילונים שיצאו לאור ע"י האגודה (אספרנטו-עברי ועברי-אספרנטו).
כל ישראלי יכול להצטרף לאגודה, גם אם אינו שולט באספרנטו. פירוט של רוב הנושאים המוזכרים לעיל נמצא בפרקים השונים של אתר זה, בדרך כלל בשפת אספרנטו.
שימושי השפה הבינלאומית אספרנטו
יוסף שמר
1. יצירת קשרי ידידות, חברות ואחווה בין אנשים מרחבי העולם: בהתכתבות בדואר ובאינטרנט, במפגשים בכנסים שונים במקומות שונים (ראו להלן) ובאירוח מלא או חלקי בעת ביקורים במדינות אחרות (כנ"ל). "באמצעות אנגלית רוכשים מוצרים ושירותים בבתי-עסק, באמצעות אספרנטו רוכשים חברים."
2. קיום כנסים בינלאומיים מגוונים, החל מהקונגרס העולמי הגדול שנערך בכל שנה בקיץ בארץ אחרת, בהשתתפות 2000-1000 איש, וכלה בכינוסים קטנים יותר שנערכים לאורך כל השנה ברחבי העולם. בכנסים אלה כל התקשורת היא באספרנטו בלבד. בין היתר הם כוללים הרצאות ודיונים במגוון של נושאים, טיולים, הצגות תיאטרון, הופעות אמנותיות, קורסים, פעולות תרבות נוספות ועוד. הכנסים המהנים ביותר הם של הצעירים, כאשר הכנס המרכזי שלהם נערך גם הוא בכל שנה בקיץ, כל פעם בארץ אחרת. קשה לתאר במילים את החוויה הנהדרת שמעניקה ההשתתפות בכנסים אלו לדוברי האספרנטו, המרגישים בהם השתייכות למעין משפחה אחת גדולה, שבין חבריה שוררת ידידות מיוחדת.
3. תיירות: אירוח מלא או חלקי של דוברי אספרנטו מארצות אחרות. בין היתר קיימת רשת של מאות מתנדבים מעשרות מדינות שמוכנים לארח בביתם אספרנטיסטים בלי תשלום .רבים מטיילים בעולם בעזרת שירות זה.
4. קריאת יצירות ספרות: בכל שנה יוצאים לאור כמה מאות ספרים חדשים באספרנטו (מקור ותרגום), ולכך יש ערך תרבותי רב.
5. קריאת עיתונות באספרנטו (ירחונים, רבעונים וכו').
6. אספרנטו משמשת (במידה צנועה…) גשר תרבותי להפצת ספרות של עמים "קטנים": יצירות שונות מתורגמות משפות כמו אסטונית ואיסלנדית לשפות אחרות באמצעות אספרנטו. דוגמא: כמה סיפורים של שלום עליכם תורגמו מאספרנטו לסינית.
7. האזנה לשידורי רדיו, כולל דרך האינטרנט, בכמה מקומות: ורשה, בייג'ין ועוד.
8. בילוי, סיפוק והנאה מתחביב מעניין ("פנאי"): אצל רוב הלומדים קיימת הנאה רבה בעת הלימוד הראשוני וכך גם בהמשך הלימוד (לאחר הקורס הבסיסי). רבים מהם מגלים עניין בקריאת ספרים וביטאונים, בפעילות באינטרנט (ראו להלן) ובביקורים במועדונים של דוברי השפה. בת"א, למשל, נפגשים אחת לשבוע למשך כשעה וחצי: שיחה, הרצאות, שיפור הידע וכו'. בירושלים וחיפה - פעם בחודש. יודגש שזו השפה היחידה בעולם שאפשר לשלוט בה בצורה סבירה תוך זמן קצר, ובכך גדלה ההנאה מהשימוש בה. הצעירים דוברי השפה מארגנים פעילות נפרדת מעת לעת.
9. האזנה לשירים באספרנטו בתקליטורים ובאתרי אינטרנט.
10. אפשרות להכרת החברה האנושית הרב-לאומית בדרך בלתי-אמצעית ניטרלית: הדבר בולט בעיקר בקרב אלה מבין דוברי אספרנטו שמשתתפים בכנסים הבינלאומיים ו/או נמצאים בקשר שוטף עם דוברי השפה ברחבי העולם. בזכות השימוש בשפה זו, שאינה שייכת לאף עם ואשר מהווה קניין משותף ובלתי מפלה עבור כל דובריה, מושגות הכרה, הבנה והזדהות מוצלחות עם בני לאומים אחרים הרבה יותר טוב מאשר בתקשורת שנעשית בשפה אתנית בלתי-ניטרלית כמו אנגלית.
11. אספרנטו באינטרנט: עולם האינטרנט היטיב מאוד עם אספרנטו. קיימים מאות אתרים רב-תחומיים בשפה זו. כל אחד יוכל למצוא בהם את מה שהוא מחפש: התכתבות, השתתפות בפורומים ודיונים, ספרות, אידיאולוגיה, קורסים ללימוד השפה, הן ברמה בסיסית והן מתקדמים ועוד.